Et minimalistisk soveværelse

Soveværelset er et helligt sted for mig. Det er et rum der har stor betydning for mit liv og min velvære, og når jeg nu tilbringer cirka en tredjedel af døgnets timer derinde, synes jeg det er værd at være bevidst om hvordan jeg vil udforme det. Soveværelset skal primært bruges til to slags aktiviteter: søvn og sex. Hvordan kan rummet understøtte dette bedst muligt? Selvfølgelig ved at fokusere på det vigtige og fjerne det overflødige. 😉

Jo, der er også andre ting der foregår i et soveværelse; jeg læser en del derinde, hører musik en doven søndag formiddag, lægger tøj sammen og pakker det ind i klædeskabene, ligger og ser en film på en tablet en lørdag aften. Men ingen af disse aktiviteter må stå i vejen for at kunne få en god nats søvn, når nu søvn er fundamentet de vågne timer bygges på. Siden jeg intentionelt har udformet mit soverum er min søvnkvalitet steget betragteligt. Jeg har sjældent svært ved at falde i søvn, og (jeg tror i hvert fald) min søvn er blevet dybere og roligere. Selvfølgelig kan jeg stadig sove dårligt, men det er mere undtagelsen end reglen. Jeg har i hvert fald givet nattesøvnen de bedst mulige betingelser. Min krop er vænnet til at når jeg lægger hovedet på puden, så bliver jeg meget hurtigt søvnig.

Så hvordan gør jeg det? For at vise dette tror jeg jeg vil starte med at beskrive hvad jeg synes soveværelset ikke skal være.

Vågenværelset

Jeg kan lige så godt sige med det samme at jeg må erklære mig skyldig i tidligere at have brugt mit soveværelse på nogle af disse måder, først af nødvendighed og senere af vane. Da jeg boede hjemme og på kollegie skulle soveværelset også være mange andre ting: opholdsstue, opbevaringsrum, festlokale og spisestue. Men da soveværelset blev et dedikeret rum var det stadig pakket med mange ting, for når nu de vågne timer ikke blev tilbragt derinde kunne det lige så godt bruges til opbevaring. Ikke? (Nej.)

Under min seng var 8-10 opbevaringskasser med hjul under, der aldrig helt kunne være der men altid havde støv under, på og (på forunderlig vis) i sig. De var pakket med alle mulige mere eller mindre anvendelige ting, fra fotoudstyr og tøj til memorabilia og fotoalbums. Det var altid besværligt at få fat i de bagerste, fordi sengen stod op ad væggen, og derfor glemte jeg efterhånden også hvad der var i dem.

Min tidligere lejlighed havde to lige store værelser, så jeg placerede mit skrivebord i soveværelset. På skrivebordet stod en stor skærm og andet computerudstyr, ikke ligefrem noget der forbindes med at sove. Og sexet er det bestemt heller ikke.

De fleste kender nok at have en stol eller lignende i hjørnet af værelset med et bjerg af tøj på, og jeg var bestemt ingen undtagelse. Der kunne gå uger hvor jeg ikke så de tøjstykker der lå nederst i bunken. Og ja, det er dejligt nemt bare at smide tøjet oveni når man bare gerne vil i seng, men resultatet er et vakkelvornt monstrum af tekstiler.

Heldigvis har jeg aldrig selv haft en stor tv-skærm stående for enden af sengen. Jeg medgiver gerne, det lyder hyggeligt at se film sammen i sengen om aftenen, men jeg tror alt for ofte det ender med at søvnen bliver udskudt fordi der liiige skal ses et haveprogram mere på DR K. Og så er der vist også noget med at tv-kiggeri i soveværelset har en dokumenteret negativ effekt på frekvensen af lagengymnastik. Så kan man jo spørge sig selv: foretrækker jeg endnu en halvsøvnig-men-også-halvvågen dokumentar om hajer over intimitet med min partner? Udover det har jeg nogle af de bedste samtaler med min kæreste når vi ligger tæt i mørket, noget som en tv-skærm nok ofte ville fortrænge.

Det gode soveværelse

Heldigvis er der meget der kan gøres for at få et dejligt værelse der lægger op til en god nats søvn. Noget er vaner og andet er engangs-omlægninger.

Der er noget der hedder søvnhygiejne. Det er kort sagt nogle retningslinjer om hvordan man med relativt enkle midler kan opnå en bedre søvn, og det har som sådan ikke noget med minimalisme at gøre. Det kan dog gøres nemmere med en minimalistisk tankegang i baghovedet. Nogle af faktorerne er:

Der er selvfølgelig flere ting man kan gøre for god søvn, inklusive at undgå koffein og alkohol før sengetid, få motioneret, prøve at stå op til samme tid hver dag m.m. Det er nok nemmere at søge på nettet efter flere råd end at jeg forsøger at gengive dem alle her.

Mit soveværelse

Så hvordan kan en minimalists soveværelse se ud? Jeg kan jo fortælle om mit eget. Først og fremmest har jeg fjernet så mange (for mig) unødvendige ting fra værelset som muligt. Det er et lille værelse. I midten står en dobbeltseng med neutralt, hvidt sengelinned, altid redt (jep!) og imødekommende. Jeg har droppet sengebordet, min mobil (som også fungerer som vækkeur) ligger bare på gulvet ved siden af og oplader. Der er absolut intet under sengen. Fordi jeg er så glad for musik står et lille stereoanlæg i hjørnet og glæder sig til at spille Jack Johnson en weekendmorgen. Der er tre indbyggede skabe med tøj og lidt andre ting i, men intet ovenpå dem. Og sidst, men ikke mindst, har jeg et storprint af et dejligt billede af en mark på Møn, som jeg tog en sommer på vandretur. Det er smukt, det er roligt og det giver lidt farve i et ellers meget neutralt og lyst rum. Og det er det.

Jeg håber du med denne lille artikel har fået lidt inspiration til hvad du kan gøre for at tage den minimalistiske livsstil med ind i soveværelset. Ellers skal du være velkommen til at stille spørgsmål på email. Sov godt! 😁