At vælge perspektiv

Alle har et perspektiv på alting. Så har jeg vist ikke sagt for meget. Vi mennesker forholder os til det vi ser og oplever, og skaber vores egen opfattelse af hvordan det hele forholder sig. Det, vi nogle gange glemmer, er at vi ofte selv kan vælge hvordan vi vil se på tingene, og det kan gøre en kæmpe forskel.

Lad mig give et trivielt eksempel, som de fleste nok kan forholde sig til: At skulle nå noget til et bestemt tidspunkt. Mange, inklusive ofte mig selv, ser det ud fra det perspektiv, at dette noget skal nås inden en deadline, og hvis det begynder at blive svært, så må der jo bare hældes flere ressourcer i det. Men man kan også vende den på hovedet og sige, at du når det du nu engang når, og så har du et resultat et sted mellem nul og færdigt når du mødes med din deadline. Det er der ikke noget hverken nyt eller spændende i.

Værdien opstår, hvis denne tankegang tages med alle steder i livet. Synes du din stue er for lille, fordi du ikke har plads til dine ting og din store sofa? I stedet for at ønske efter en ny, større stue, så gør din nuværende stue til din præmis, og juster resten efter denne. Find en sav og skær lidt af sofaen (eller vær konventionel og find en mindre sofa 😉 ), og hav kun så mange ting som du synes passer ind i stuen. Vupti, behovet for større og mere er der ikke længere.

Ville du ønske du havde flere penge? Brug færre penge i stedet (måske med hjælp fra et lille budget). Ville du ønske du havde mere tid til det du gerne vil i stedet for det du skal? Lær at sige nej og vær bevidst om hvad du bruger din tid på. Eller sæt “Ingenting” i kalenderen og se hvad der sker.

Er det trivielt? Jep. Er det nyttigt? Det synes jeg. Vi er alle opflasket med idéen om, at hvis vi mangler eller savner noget, så må vi arbejde hen imod det og prøve at opnå det, så savnet forsvinder. Men jeg synes det er okay at mangle, at savne, at have et tomrum et sted. For det giver plads til andre ting, frigiver ressourcer der kan bruges til andet end denne higen efter mere. Målet er ikke at føle savnet i sig selv (selvom det sikkert er en god øvelse for mange af os), men at vælge præmisserne for sit liv og tilpasse resten efter det, ikke omvendt. Som altid: at leve bevidst.